Hoe kies je een wetsuit? - 3 tips! | Funsport Makkum

Eigen bezorgservice

Gratis verzending vanaf €50,-* binnen NL

 • *Vanaf €50,00 geen verzendkosten binnen Nederland.
 • ** m.u.v. boards
 • ** m.u.v. van zeilen nieuw met 50% korting of meer worden verzendkosten berekend.
 • ** m.u.v. van gebruikte zeilen en boards.


Levertijd: streven binnen 1-2 werkdagen

Fysieke winkel

Hoe kies je een wetsuit?

3 tips!
06 October 2021

Het dragen van de juiste wetsuit is erg belangrijk tijdens het surfen, voor warm weer en vooral met koud weer. Hoe kouder het namelijk is, hoe kouder het water zal zijn. Door de lage temperatuur kan je lichaam aardig snel afkoelen, iets wat je natuurlijk liever niet wilt hebben! Daarom is een goede wetsuit essentieel, het zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft. Maar hoe kies je dan het juiste wetsuit? Er bestaan namelijk verschillende soorten wetsuits met verschillende diktes die elk speciaal zijn gemaakt voor bepaalde weersomstandigheden en temperaturen. Benieuwd hoe je een geschikte wetsuit kiest, welke dikte je nodig hebt en waar je op moet letten? We gaan het je uitleggen!

Welke wetsuits zijn er?

Voor je een keuze moet maken voor een wetsuit is het natuurlijk handig om eerst te weten welke soorten wetsuits er allemaal zijn. Er bestaan onwijs veel wetsuits die onder te verdelen zijn in die volgende 4 soorten:

1. Full wetsuits. Bedekken het hele lichaam

2. Steamer wetsuits . Bedekken het hele lichaam en zijn in verschillende diktes neopreen gemaakt. Worden vooral gebruikt als het nog wat frisser is.

3. Overknee wetsuits. De armen zijn bedekt en de benen tot onder de knie.

4. Shorty wetsuits. Zoals de naam verklapt zijn dit kortere wetsuits. De benen zijn bedekt tot onder de knie en de bovenarmen zijn bedekt.

Er zijn daarbij verschillende maten en diktes te vinden. Uiteindelijk beslis je op basis van de temperatuur van het water de juiste wetsuit. Hoe kun je zien hoe dik een wetsuit is? Dit doe je door te kijken naar de millimeters neopreen die bij het pak horen. We drukken de dikte van een wetsuit uit in twee cijfers, zoals bijvoorbeeld 5/4. Het cijfer voor de /, in dit geval de 5, staat voor de dikte van het neopreen op de borst en rug. Het cijfer achter de / staat voor de dikte van de armen en benen. Wat ook belangrijk is of het wetsuit een voering heeft, deze voeringen zijn er in verschillende warmtes, dit bepaalt hoe warm je surfpak is.

Hoe kies je een wetsuit? 3 tips!

Nu je weet welke wetsuits er zijn is het tijd om de juiste wetsuit te kiezen. Om tot een geschikte wetsuit te komen kijken we naar drie aspecten, namelijk de watertemperatuur, de lengte van de surfsessie en tot slot de juiste maat. Hoe kies je een wetsuit? Hier onze drie tips!

Tip 1. (Water) temperatuur

De doorslaggevende factor voor het kiezen van een wetsuit is de watertemperatuur. In veel gevallen kun je de watertemperatuur van jouw surfplek online opzoeken. Wil je in de winter surfen in Nederland? Dan heb je een wetsuit van 5/4 of dikker nodig. In het najaar een 4/3 die eventueel gevoerd is en in de zomer zou een 3/2. Wanneer het echt warm is kun je zelfs een shorty dragen. Hieronder een overzicht welke dikte wetsuit bij welke temperatuurt hoort.

 • 22 graden + = 2 mm
 • Tussen de 17 en 21 graden = 4/2 mm of 3/2 mm
 • Tussen de 12 en 17 graden = 4/3 mm gevoerd
 • Tussen de 7 en 12 graden = 5/4 mm gevoerd

Tip 2. Lengte surfsessie

Naast de watertemperatuur is het ook aan te raden om te kijken naar de lengte van je (gemiddelde) surfsessies. Ben je van de korte sessies van bijvoorbeeld een uurtje? Dan zoek je een wetsuit dat gemakkelijk uit te trekken is. Zijn je sessies gemiddeld iets langer, bijvoorbeeld rond de 2 uur? Dan is het belangrijk dat je een wetsuit kiest die genoeg warm-isolatie heeft en genoeg bewegingsvrijheid biedt. Ben je een echte waterrat en surf je wel sessies van 3 uur of langer? Dan ben je natuurlijk op zoek naar een wetsuit van kwaliteit, een perfecte warmte-isolatie en genoeg bewegingsvrijheid dat je zelfs na 3 uur geen last krijgt van de wetsuit.

Tip 3. Juiste maat kiezen

Zoals eerder aangegeven is het kiezen van de juiste wetsuit essentieel voor het warm houden van je lichaam. Niet alleen de dikte of soort wetsuit is hierin belangrijk. Ook de juiste maat speelt hierin een belangrijke rol. Een wetsuit moet namelijk goed aansluiten op het lichaam om comfortabel te zitten en warm te blijven. Kies je een te grote wetsuit? Dan kunnen er plooien ontstaan. Dit wil je liever niet. Dit zorgt namelijk voor irritaties en een slechte isolatie. Over het algemeen kun je pakken in de maten: XS, S, M, M/L, L, L/XL, XL en 2XL.

Wanneer zit een wetsuit goed?

Nu je de nodige dikte weet, het soort wetsuit en natuurlijk een maat in gedachte hebt, is het tijd om te passen. Want wanneer zit een wetsuit nu eigenlijk goed? Simpelweg zit een wetsuit goed als deze overal op je lichaam goed aansluit. Het is namelijk niet de bedoeling dat er water in je pak kan stromen. Als je wetsuit aardig strak zit wanneer hij droog is, dan is hij niet per se te klein. Dit hoort namelijk. Zolang het je niet belemmerd in je bewegingen zit je goed. Als je pak nat is zit hij namelijk op zijn best. Twijfel je? Vraag dan altijd om advies.

Voordelen zwemmen met wetsuit

Heel leuk zo’n wetsuit, maar waarom zou je moeten zwemmen met een wetsuit? Je kan toch prima zwemmen in je zwembroek of bikini? Nou, het heeft veel voordelen. Hieronder een paar voorbeelden:

 • Zwemmen met een wetsuit beschermt je tegen de kou
 • Een wetsuit geeft je meer drijfvermogen
 • Door het dragen van een wetsuit spaar je energie

Wat kost een wetsuit?

Wetsuits zijn er te vinden in verschillende merken, diktes, soorten en maten. Uiteraard heeft elke wetsuit dan ook zijn eigen prijs. Zo heb je wetsuits voor kinderen vanaf € 55,- en voor volwassenen vanaf bijvoorbeeld € 119,99. De prijs hangt af van het merk, dikte en maat. Bij Funsport Makkum vind je een uitgebreid assortiment aan kwalitatieve wetsuits tegen de scherpste prijzen. Benieuwd naar ons actuele aanbod wetsuits?

Hoe kies je een wetsuit? 3 stappen!

En voilà, je weet nu hoe je een wetsuit moet kiezen! Kijk eerst eens naar de watertemperatuur van waar je wilt gaan surfen. Dit is het meest belangrijk en geeft je inzicht in hoe dik je wetsuit moet zijn. Kijk daarna pas naar gebruiksgemak en andere zaken. Heb je een geschikte wetsuit gevonden die helemaal bij je past? Het is nu alleen nog even zaak om de geschikte maat te kiezen. Twijfel je? Neem dan gerust contact op en we helpen je bij het kiezen van een geschikte wetsuit!

ONZE NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE AANBIEDINGEN

Schrijf je in en ontvang 5% korting!

* Velden zijn verplicht