Een dag als speedwindsurfer – Funsport Makkum

Eigen bezorgservice

Gratis verzending vanaf €50,-* binnen NL

  • *Vanaf €50,00 geen verzendkosten binnen Nederland.
  • ** m.u.v. boards
  • ** m.u.v. van zeilen nieuw met 50% korting of meer worden verzendkosten berekend.
  • ** m.u.v. van gebruikte zeilen en boards.


Levertijd: streven binnen 1-2 werkdagen

Fysieke winkel

Een dag als speedwindsurfer

Funsport Makkum
02 May 2024

Het is het moment waarop je een weersvoorspelling ziet die je simpelweg versteld doet staan. Alle bekende weerdiensten zijn het met elkaar eens en laten je een voorspelling zien die gewoonweg verbluffend is. Oké, het is misschien niet zonnig en niet badkuip temperatuur, maar de wind en de windrichting zijn precies goed voor de snelste spots. De volgende blik gaat dan rechtstreeks naar de hoek van de windrichting, die bepaalt welke spot mogelijk is. Nu is het alleen nog een kwestie van de beste tijd te vinden, want vooral op plekken die afhankelijk zijn van het getij, kan het tijdvenster erg klein zijn.

De voorbereiding

Als het eerste huiswerk is gedaan, komen meestal de Whatsapp-berichten binnen waarin je afspreekt met vrienden. Want met z'n tweeën kun je de grens steeds verder verleggen en bij deze snelheden is het ook raadzaam om iemand bij je te hebben die kan helpen als het nodig is. De avond ervoor wordt alles nog een keer gecontroleerd en ingepakt.

  • GPS geladen
  • Finnen checken
  • Trapezetouwen controleren
  • Al het materiaal in de auto (plus reserve)

Het is wel eigenaardig, maar op winderige dagen is het schaars dat ik op een normaal tijdstip naar de spot gereden ben. Meestal heeft de wind het zo gepland dat ik 's ochtends vroeg op pad ga, zoals ik al zei, het getij past zich niet aan! Als je eenmaal op de plek bent aangekomen, zijn er allerlei verschillende situaties en de meest adembenemende is voor mij nog steeds "The Brace", den Oever.

Zo ziet de dag van een speedwindsurfer eruit:

1. Je rijdt 2 uur met de auto door heel Nederland.

2. Je bouwt je materiaal op tussen de schapen, achter de dijk.

3. De volgende uitdaging is wadlopen, 4 km uit de kust. Je loopt naar de spot als het water wegstroomt en het water is echt snel! Dit is een geweldige manier om je conditie te controleren en te zien wie de afgelopen tijd zijn duurtrainingen heeft overgeslagen

4. Uiteindelijk kom je aan de rand van het wad.

5. Eenmaal aangekomen, vragen de eersten zich nu af: "Wat doe ik hier eigenlijk?" En die vraag is meer dan terecht!

6. De eerste run: je neemt aanloop en gaat met bijvoorbeeld 70 kilometer per uur naar de rand van het wad. Als je nu een fout maakt of het materiaal begeeft het, is er geen houden meer aan. De eindbestemming gaat recht het wad in.

7. Heb je het gehaald? De eerste 3-4 golven doorstaan? Dan ben je nu aangekomen bij het makkelijke gedeelte. Houd je goed vast en bouw meer snelheid op in het rustige water op een 'downwind' koers.

8. Terwijl je nu met meer dan 80 km/u en op +/- 1 meter afstand van de rand van het wad langs vliegt, houd je de wind in de gaten. Je wacht op de megavlaag. Als die komt, is het tijd voor stap nummer 9.

9. Start de "Rocketmode". Met de vlaag zet je de slingshot in werking en zie je wie de capaciteit heeft om zich vast te houden. Wie kan de kracht zo snel mogelijk omzetten in snelheid en wie beheerst de golven waar je jezelf in katapulteert?

10. Behoud controle, vertraag en keer terug naar de kant.

11. Repeat!

Zo kun je het ongeveer beschrijven, maar adrenaline en emoties zijn altijd moeilijk op papier te zetten.

Speedwindsurfer Fabian Blanke in actie

Wadlooptocht richting land

Nu je je runs hebt verzameld en geen 5 minuten pauze hebt genomen, moet je weer aan de slag. Je hebt immers al gemerkt dat eb en vooral vloed niet wachten. Je energiereserves zijn tot een minimum gedaald en nu komt de tweede wadlooptocht. Met alle energie die je nog hebt, ga je tegen de wind in door het wad terug richting land. Het laatste wat je nu wilt doen is je uitrusting in de modder leggen. Eenmaal bij de auto is het een interessant gezicht. Iedereen is aan het eind van zijn krachten, maar dolgelukkig.

De terugreis naar huis

Je probeert nu je uitrusting half schoon te krijgen in wat boerengrachtjes en pakt alles weer in je auto in. Dan is het tijd om thuis alles te uploaden naar www.GPS-Speedsurfing.com. De volgende dag staat in het teken van spoelen. Alles wat zout water heeft gezien, moet worden schoongemaakt met schoon water. Leuke bijkomstigheid: je kunt meteen zien of er iets beschadigd is.

Nu is het weer wachten op de volgende storm!

Fabian Blanke

ONZE NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE AANBIEDINGEN

Schrijf je in en ontvang 5% korting!

* Velden zijn verplicht