Windsurf Foiling
Windfoil, de nieuwe dimensie van watersport.
48 artikelen
Verwijder alleWindsurffoilen is een hele nieuwe manier van watersport, waarbij je bij windkracht 2 al kan surfen. Bij windfoilen moet je wel rekening houden met de diepte van het water, dat moet namelijk wat dieper zijn zodat je foil niet de bodem raakt. Windfoilen is redelijk snel te leren al je goed kan windsurfen maar het is niet zo dat je opstapt en weg vaart het vraagt wel wat aanpassingen van je techniek. Het is natuurlijk mogelijk om hier les in te nemen. Om het makkelijk te kunnen leren kan je het beste een lichtweer foil kiezen zodat je met een klein zeil kan surfen en meer controle hebt, zoek ook een plek uit met vlak water, dit maak het makkelijker om je vlieghoogte te bepalen.
Windfoilboard hetzelfde al een windsurfboard?
Nou is het natuurlijk de vraag of je kan windfoilen met hetzelfde board als windsurfen. Dit kan wel, hiervoor zijn boards op de markt die een verstevigde vinkast hebben wat erg belangrijk is omdat er veel kracht op de vinbox komt, vraag hier naar in de winkel als je twijfelt of jou board geschikt is om mee te windfoilen. Windfoil boards hebben specifieke eigenschappen zo hebben ze een kortere lengte en rondere rails om landingen op het water wat soepeler te laten verlopen. Het is dus belangrijk om je in de winkel goed te laten voorlichten over welk board geschikt is om te foilen en welke niet. Zo weet je zeker dat je met goed materiaal en voorbereid het water op gaat.
Verschillende onderdelen van een Foil.
Een windfoil heeft verschillende onderdelen. Dit zijn namelijk de mast, fuselage, frontwing en stabelizer(backwing).
Wat is de foilmast?
Als eerst heb je natuurlijk de foilmast. De foilmast is de het deel wat gelijk onder je board komt. De mast is in verschillende lengtes verkrijgbaar, de meeste foils hebben een mast van ongeveer 75 cm tot een meter. Het is belangrijk om een mast niet te kort te kopen, een lengte van 80/85 cm is een mooi uitgangspunt. Bij een te korte mast komt de foil (frontwing) vrij snel uit het water waardoor je kans op een crash groter maakt, een langere mast heeft ook als voordeel dat je wat meer marge hebt met de vlieghoogte, dit maakt het dus iets makkelijker.
Fuselage.
Wat is de fuselage, de fuselage is het horizontale gedeelte wat onderaan de mast komt. De fuselage is erg belangrijk voor de stabiliteit van de foil, als je een erg korte fuselage hebt is je foil iets minder stabiel en ga je wat sneller "dolfijnen". Dus als je als beginner start met foilen is het verstandig om een foil te kopen met een niet te korte fuselage. Ga je foilen met hoge snelheid kan je het beste een foil kopen met een zolang mogelijke fuselage het liefst één van meer dan één meter.
Frontwing.
Dan hebben we nog de frontwing. Een frontwing is verkrijgbaar in verschillende maten, hoe groter de frontwing hoe meer lift die geeft. Een grote brede frontwing noemen we een low aspect foil, een smalle frontwing noemen we een high aspect foil. Een low aspect foil wordt gebruikt met weinig wind en lage snelheden, die zijn verkrijgbaar in de maten vanaf ongeveer 1300 cm2 . Een high aspect foil gebruiken we met veel wind en zijn verkrijgbaar vanaf de maat 750 cm2.
Stabalizer.
De backwing (stabelizer) zit achteraan de fuselage, deze wordt meestal verkocht samen met de frontwing. De backwing heeft als functie om het geheel in balans te houden, met de backwing stuur je naar de juiste vlieghoogte. De vorm en grote van de backwing bepaalt de stabiliteit en koersvastheid. De stabelizer kan je vaak ook nog een beetje stellen naar de juiste hoek als je meer of minder lift wil hebben, dit gebeurt door het kantelen van de backwing.
Andere benodigdheden nodig?
Windfoilen doe je in je normale wetsuit. Wij raden het wel aan om een impactvest en helm te dragen tijdens het foilen. Deze zijn natuurlijk te verkrijgen in verschillende maten en kleuren bij ons in de winkel. Neem dus ook zeker eens een kijkje bij ons in de shop.