Beginner to winger – FunSport Makkum

Eigen bezorgservice

Gratis verzending vanaf €50,-* binnen NL

  • *Vanaf €50,00 geen verzendkosten binnen Nederland.
  • ** m.u.v. boards
  • ** m.u.v. van zeilen nieuw met 50% korting of meer worden verzendkosten berekend.
  • ** m.u.v. van gebruikte zeilen en boards.


Levertijd: streven binnen 1-2 werkdagen

Fysieke winkel

Beginner to winger

Funsport Makkum
09 January 2024

Expert Lars de Groot aan het woord: beginner to winger

“Er bestaat niets mooiers dan windsurfen, iets wat ik de afgelopen 20 jaar veelvuldig heb geroepen.
Het was ergens in 2021 en wij hadden voor de kinderen een surfsetje gehuurd op Makkum. Er stond een klein windkrachtje 4, voor mij geen wind om enthousiast van te worden, maar de kinderen hadden het reuze naar hun zin. Ik had wel eens wat gehoord van wingen, maar ik vond het er altijd maar wat suf uitzien. Toch was er altijd wel een vorm van frustratie wanneer ik iedereen plezier op het water zag hebben en ik weer op de kant zat te wachten op die mooie windkracht 6. De afgelopen zomers waren dan ook niet je-van-het voor wat betreft harde wind uit de oude vertrouwde zuidwestelijke richting. Er moest dus iets veranderen en ergens was ik ook wel toe aan een nieuwe uitdaging. Gewoon om weer eens bij 0 te beginnen.”

“Ik liep door het testcentrum bij Funsport Makkum en zag daar een Fanatic 140 liter wingfoilboard liggen, ideaal om het wingen op te leren. De kinderen vermaakten zich nog prima en ik begon alweer onrustig te worden aan de kant. Uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en met de allergrootste foil het water opgegaan (2400 frontwing). Dit viel vies tegen om het maar even zo te zeggen. Met mijn 20+ jaar aan windsurfervaring dacht ik, dit doe ik wel even. Het werd een uur van vallen en op staan. Uiteindelijk maakte ik mijn eerste korte rakjes op de foil, dit voelde goed, erg goed en ik had er plezier in.”

“Na nog een uur aan de slag met de grote foil, besloot ik dat dit hem maar moest worden. Had ik dan eindelijk iets gevonden om met een windkrachtje 4 plezier op het water te hebben? Het windsurfen met grote lappen was niets voor mij.”

“Uiteindelijk ben ik overgegaan tot de aanschaf van materiaal. Ik kocht een 117 liter board met een 1650 frontwing. Door de rakjes op het grote board was ik toch iets te enthousiast geworden, ik kon voor mijn gevoel weer opnieuw beginnen. Vloeken, schelden en toch doorzetten; van die surfer was op dat moment weinig meer over.”

“Na een sessie of 3 kreeg ik de smaak te pakken, ik kon heen en weer varen en ik kwam steeds sneller op de foil. Het voelde alsof ik mij op glad ijs bevond, maar ik kon mij redden en dat was al heel wat. De rakjes werden langer en langer en de glimlach op mijn gezicht werd groter en groter. Ik weet nog dat ik de Walk-of-Shame regelmatig heb moeten doen, compleet afgedreven en uiteindelijk terug moeten lopen. Daarom raad ik aan om te beginnen op binnenwater.”

“Ja en wat ga je dan doen? Nadat ik vertrouwd heen en weer kon varen werd het al snel tijd om te gijpen, bij windsurfen denk ik hier niet eens meer over na, maar ik moest oefenen en oefenen en vallen en opstaan en vooral nog meer oefenen. ‘s Avonds op de bank filmpjes kijken hoe ik het beste mijn wing kon vasthouden en de volgende dag weer trainen. De progressie ging sneller en sneller. Het gijpen had ik uiteindelijk onder de knie en ik wilde al vrij snel een kleiner board, want mijn doel was natuurlijk wel om te springen en wat tricks te leren. Met Bart van Funsport Makkum hebben we een 98L board besteld, niet gelijk te klein, maar ook niet te groot. Nu begon het echt leuk te worden. Ik had het meer naar mijn zin dan ooit, ik leerde iets nieuws en even was ik vergeten dat ik ook nog een windsurfsetje had liggen.”

“Een kleinere foil en een kleiner board, alles voelt zoveel lichter en sneller. Voetbanden werden gemonteerd en de lucht in met die handel! Maar wat is nu eigenlijk het voordeel dan? Wingen is compact, reizen en vervoer is makkelijk. Je vaart idioot scherp in de wind, hoogte lopen is een lachertje. En voor mij een grote frustratie minder, de vlagerige wind….. brrrrrrr. Hoe vaak zie je de windsurfers niet dobberen? Nee, met wingen niet, foil blijft maar gaan! Je knalt zo door ieder windgat heen, genieten!”

“Kort samengevat: wingen is vet! Het is een te gek en een uniek gevoel en ik kan het iedereen aanraden, geef het de kans.”

-Lars de Groot, WINGER, WINDSURFER.


ONZE NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE AANBIEDINGEN

Schrijf je in en ontvang 5% korting!

* Velden zijn verplicht