Alles wat je moet weten over wingsurfen

Eigen bezorgservice

Gratis verzending vanaf €50,-* binnen NL

Levertijd: streven binnen 1-2 werkdagen

Fysieke winkel

Alles over wingsurfen

Wat is het, wat heb je nodig en hoe doe je het?
06 May 2021

Wingsurfen, een nieuwe trend op het gebied van watersport. Het wordt ook wel wingsurfen of wingfoilen genoemd. Je hoort er tegenwoordig steeds meer over en mocht je je verdiepen in watersport, dan is dit je vast niet ontgaan. Maar wat is wingsurfen foilen nou precies? Wat heb je nodig om deze sport uit te oefenen en hoe doe je het? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over wingsurfen.

Wat is wingsurfen?

Wingsurfen kan gezien worden als een combinatie van twee verschillende watersporten: kitesurfen en windsurfen. Het komt het meest overeen met windsurfen, en is relatief makkelijk te leren. De wingsurfer staat op een wingsurfboard en laat zich vervolgens voorttrekken door een wing. Deze wing heeft de wingsurfer in zijn handen. Het is over het algemeen niet moeilijk om te leren. Dit maakt de sport, naast interessant voor gevorderde windsurfers en kiters, ook interessant voor de beginnende windsurfer. Funsport Makkum biedt tevens lesmogelijkheden voor het leren van wingsurfen. Lees hier meer over onderaan de blog.

Wat heb je nodig?

Om te gaan wingsurfen heb je natuurlijk verschillende onderdelen nodig om deze watersport goed uit te voeren. We hebben hieronder de benodigdheden voor je op een rijtje gezet:

  • Wing
  • Wingboard
  • Hydrofoil
  • Een wrist leash (kabel waarbij je de wing aan je pols bevestigt)
  • Een foot leash (kabel tussen je voet en je board)
  • Pomp

Hoe doe je het?

Het is eventueel mogelijk om met wingsurfen te beginnen door de eerste meters op een opblaasbaar SUP board af te leggen. Zo kun je ervaren of wingsurfen wat voor je is of niet, voordat je alles aan gaat schaffen. Ideaal aan wingsurfen is dat het overal in Nederland gedaan kan worden. Ook op de kleinere plassen is het mogelijk om te wingsurfen. De wing is een opblaasbaar zeil dat je met een pomp op kunt pompen. De wing is daardoor gemakkelijk te vervoeren, want als de lucht eruit is, kun je hem gemakkelijk in je tas stoppen. Wanneer je de wing oppompt, krijgt het de juiste vorm. Vervolgens is het belangrijk om de wing aan je pols vast te maken, zodat je de wing niet kwijtraakt op het water. Dit kan met een wrist leash. De wing houd je vast aan de handvatten. Deze houd je dichtbij je lichaam, zodat je de controle houdt over de wing.

De wind wordt gevangen wanneer je de wing met twee handen vasthebt. Je begint eerst met 1 hand, om vervolgens met twee handen de wind te vangen. Als je te hard gaat en de wind te veel wordt, kun je de achterste hand loslaten zodat er minder wind opgevangen wordt. Hierdoor verlies je kracht en zal je wat minder vaart maken. Onder het bord zit een hydrofoil, deze foil zit voornamelijk in het water en dient als een soort draaivleugel. Wanneer je vaart maakt, zal de hydrofoil beter te zien zijn. Met de foil heb je tijdens het surfen bijna geen waterweerstand meer en kun je als het ware met grote snelheid over het water ‘zweven'.

Wingsurf spullen koop je bij Funsport Makkum

Wingsurfen wordt steeds populairder en je ziet dan ook steeds meer wingsurfers op het water. Wil jij ook wingsurfen? Wij hebben alle benodigdheden voor het wingsurfen in ons assortiment, van boards en wings tot aan accessoires en foils. Bij Funsport Makkum kun je zowel terecht in onze fysieke winkel als in onze webshop. Met meer dan 30 jaar ervaring durven wij te zeggen dat je voor het beste advies op het gebied van water- en wintersport bij ons moet zijn. Advies voor beginners, maar ook gevorderden en experts.

Wingsurfen leren? Ook daarvoor ga je naar Funsport Makkum

Heb je nog geen wingsurfspullen, zoals een wingfoil en een wingboard, maar wil je wel graag leren wingsurfen? Dat kan! Wij bieden een beginnerscursus aan op basis van een privéles. Tijdens deze les leer je eerst omgaan met de wing in combinatie met een SUP board. Vervolgens leer je omgaan met een wing en een wingboard, bijvoorbeeld hoe je gaat staan. De laatste stap is leren omgaan met het wingboard en de foil en maak je de eerste meters als echte wingsurfer.

Kosten: € 99,-
Duur: 1:30 uur

ONZE NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE AANBIEDINGEN

Schrijf je in en ontvang 5% korting!

* Velden zijn verplicht