Wat is kitesurfen? - Alle ins en outs! | Funsport Makkum

Eigen bezorgservice

Gratis verzending vanaf €50,-* binnen NL

Levertijd: streven binnen 1-2 werkdagen

Fysieke winkel

Wat is kitesurfen?

Wij leggen het uit!
13 October 2021

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen. Het is een sport die populairder en populairder aan het worden is. Dit is ook helemaal niet zo raar, het is namelijk een fantastische sport om uit te oefenen. Maar dat kitesurfen, wat is het nu eigenlijk precies? Waar komt het vandaan? En is het nu echt de moeite waard? Goede vragen. Ga er lekker voor zitten. In dit artikel leggen wij je uit wat kitesurfen is, hoe het werkten nog veel meer! Klaar voor? Let’s go.

Hoe werkt kitesurfen?

Voordat we uitleggen hoe kitesurfen werkt, is het misschien handig om eens wat te vertellen over wat dat kitesurfen nu precies is. Kitesurfen is een watersport waar je m.b.v. een kite, oftewel vlieger, kracht genereert en hierdoor wordt voorgetrokken. Het stamt dan ook af van het windsurfen. De kite zit daarbij vast aan je middel, zodat je een langere tijd kunt kiteboarden zonder dat je armen verzuren.

Laten we ook het kiteboard niet vergeten. Een kiteboard is een kleine plank waarmee jij vervolgens lekker over het water kunt vliegen. Door het gebruik van de wind en de golven kunnen kitesurfers snel over het water verplaatsen en prachtige sprongen maken. Dit zorgt natuurlijk voor een enorme kick. Niet voor niets is het kitesurfen dan ook één van de snelst groeiende sporten ter wereld.

Het ontstaan van kitesurfen

Er gaan verschillende verhalen rond over waar en hoe kitesurfen nu precies is ontstaan. Kitesurfen heeft zijn eerste stapjes in ieder geval gezet in de jaren tachtig van vorige eeuw. Rond deze tijd experimenteerde twee Franse broers namelijk met opblaasbare kites. Waren zij dan de enige? Zeker niet.

In Amerika was Cory Roeseler samen met zijn vader ook bezig met het ontwikkelen van een zogenaamde ‘Kiteski’. In 1998 begon kitesurfen pas echt grote vorm aan te nemen. In dit jaar werd namelijk het eerste kitesurf evenement gehouden. Vroeger viel kitesurfen onder extreme sporten, omdat ze nog geen veiligheidssystemen kenden. Tegenwoordig is dit wel anders, maar toch valt de sport nog wel onder extreme sporten en zitten er risico’s aan vast.

Wat heb je nodig voor kitesurfen?

Nu we weten wat kitesurfen is en hoe het soort van is ontstaan is het tijd om eens te vertellen wat je precies nodig hebt voor het kitesurfen. Ben je zelf van plan om te gaan kitesurfen? Pak een pen en papier. We gaan je vertellen wat je nodig hebt. Wanneer je begint met kitesurfen dan is het belangrijk om de volgende vier belangrijke benodigdheden mee te nemen, aan te schaffen of te huren:

 • · De kite. Oftewel de vlieger wat het kitesurfen zo leuk maakt.
 • · Het kiteboard. Heel leuk dat vliegen, maar je wilt natuurlijk ook wel over het water kunnen crossen. Hiervoor heb je het board nodig.
 • · Het harnas. Het verlengstuk tussen jou en je kite. Het is een erg belangrijk onderdeel, maar wordt nog vaak gezien als accessoire.
 • · Het wetsuit. Een wetsuit zorgt ervoor dat je lichaam lekker warm blijft en zo geen lichaamswarmte verliest.

Waar mag je kitesurfen in Nederland?

In Nederland mag je helaas niet zomaar overal kitesurfen waar je wilt. Alhoewel Nederland niet zo groot is, hebben we toch een prachtig lange kustlijn waar je vrijwel overal mag kitesurfen. Op de locaties waar je mag kitesurfen staat vaak een bord met alle do’s en dont’s voor die locatie. Lees die altijd even door. Wil je in Nederland kitesurfen? Check dan zeker even één van de volgende locaties:

 • · Noordwijk aan zee
 • · Katwijk aan zee
 • · Scheveningen
 • · Kijkduin
 • · Maasvlakte
 • · Ouddorp
 • · Makkum
 • · Workum
 • · Delfzijl
 • · Waddengebied

Kitelessen of zelf het diepe in?

Kitesurfen is een prachtige sport om te leren. Wil jij één worden met de natuur? Dan is het eerst nog even zaak om het kitesurfen onder de knie te krijgen. Kun je dit zelf doen? Of zijn kitelessen toch wel aan te raden? Goede vraag! Wanneer je wilt leren kitesurfen raden wij toch echt aan om wel kitelessen te nemen. Kitesurfen is een gevaarlijke sport waar zeker risico’s aan verbonden zijn. Kitesurfen doe je dan ook nooit alleen. Tijdens kitelessen leer je alle ins en outs van de sport en kun jij veilig je meters maken over het water en in de lucht! Heb je vragen over kites, kiteboards, harnassen, wetsuits of over kitesurfen zelf? Neem contact op en we helpen je verder!